Vad är hypnos
Hypnos och hypnosterapi i Falun

Vad är hypnos?

Ett superfokuserat tillstånd där du väljer att fokusera på en känsla eller upplevelse och då får du tillgång till det undermedvetna. Det är ett tillstånd mellan vakenhet och att sömn där du är fullt medveten om allt som händer runt omkring dig. Den som är i hypnos har fullständig kontroll över situationen hela tiden.

 

Hypnos är ett naturligt tillstånd som vi går in och ut ur minst två gånger varje dag, när vi somnar och vaknar. Det är alltså ett tillstånd mellan vakenhet och att sömn. Den som är i hypnos är fullt medveten om allt som händer runt omkring sig hela tiden. Ett superfokuserat tillstånd där väljer att fokusera på en känsla eller upplevelse.

 

Ju mer man går in i upplevelsen och känslan ju mer släpper man de medvetna tankarna och får därmed större tillgång till det undermedvetna. Och det är i det undermedvetna som lösningen till problemet finns.

 

När man slappnar av mentalt, dvs går in i känslan och upplevelsen så slappnar även kroppen av helt och hållet vilket gör att efter sessionen så känner man sig glad och lätt både i kropp och själ.

 

OBS! Klienten har full kontroll hela tiden - hypnosterapeuten kan INTE få klienten att göra något som den inte vill. Jag arbetar bara med det som vi kommit överens om innan sessionen.

 

Avslappnande effekt

Hypnos är inte avslappning men de flesta blir avslappnade som en positiv effekt av att vara i hypnos. Det finns två typer av avslappning, fysisk och mental avslappning. Det är den mentala avslappningen som måste till för att klienten ska kunna gå in i det hypnotiska tillståndet. När du är mentalt avslappnad blir du också fysiskt avslappnad.

 

När du släpper dina tankar blir du mentalt avslappnad och går därmed in i det hypnotiska tillståndet. Det är samma sak som att leva sig in i en bra film eller bok, där du är helt inne i upplevelsen.

 

Inom hypnos använder vi ordet "sov" men du sover inte. Vi använder ordet "sov" enbart för att det har en lugnande och avslappnande effekt som ökar mottagligheten. I hypnos upplever vi med alla våra sinnen precis på samma sätt som i slutet av en dröm. Du skulle kunna öppna dina ögon men du väljer att stanna kvar i upplevelsen/drömmen. Det samma gäller det hypnotiska tillståndet -du måste välja att stanna i upplevelsen och känslan om det ska fungera. Men du kan också som välja att när som helst gå ur det hypnotiska tillståndet genom att börja tänka eller genom att öppna dina ögon.

 

Du har kontrollen och det är upp till dig om det ska fungera

MEN det är upp till Dig! Ingen hypnoterapeut i världen kan få dig att gå in i ett hypnotiskt tillstånd om du inte vill, eller om du väljer att fortsätta analysera och tänka.

Vill du inte släppa dina medvetna tankar, ditt rationella och analytiska tänkande är det helt omöjligt för dig att gå in i hypnos.

 

Så för att Du ska kunna vara i ett hypnotiskt tillstånd måste Du välja att gå in i upplevelsen/känslan och släppa alla dina tankar och välja att inte analyser det som kommer upp.

 

Det analytiska sinnet

Vi har en tendens att analysera all vi gör. Problemet är att vi analyserar med gammal kunskap. Vår "hårddisk" består av gamla program (upplevelser, inlärningar), vilket kan ställa till problem när vi ska lösa nya situationer med gammal information. Vårt medvetna sinne är 1000 gånger långsammare än vårt undermedvetna. Allt nytt känns skrämmande för det medvetna sinnet. ”Man vet vad man har men inte vad man får”

 

 

Det rationella sinnet

Vår mänskliga natur gör att vi alltid måste ha en rationell förklaring till allt vi upplever. Får vi inte det blir vi nervösa eller rädda. MEN våra rationella förklaringar är nästan alltid felaktiga. Fråga t.ex. en rökare varför han röker ”det gör mig lugn” om du frågar varför han började så är svaret förmodligen något helt annat. Det rationella sinnet blir lätt destruktivt genom att skapa "hjärnspöken".

 

Kontakt: hypnos@hypnosochcoaching.se

Tel: 0739 648 700

 

Facebook/Hypnos & Coaching

 
 
 

www.hypnosochcoaching.se